Animeu-vos a COMPARTIR!

dilluns, 18 d’abril de 2016

Afecta la música a les nostres emocions?

Qui no ha experimentat en alguna ocasió certa emoció mentre escoltava música?

El so i la música ens produeixen emocions, i aquestes, modifiquen la nostra fisiologia, les nostres hormones, alteren el nostre ritme cardíac i pulsacions. Existeixen multitud de moments en els quals utilitzem la música, ja sigui de forma conscient i inconscient.

"La música s'emprava en l'antiguitat per animar a guerrers i caçadors. Fins i tot, al cinema s'utilitza com a mitjà per multiplicar els efectes de determinades escenes, convertint-se en un codi indispensable per a la caracterització emocional del guió i les situacions" (Cohen, 2011).

El nostre estat d'ànim, moltes vegades es veu reflectit pel tipus de música que escoltem o entonem. Una cançó trista pot induir-nos a un estat malenconiós, mentre que una cançó alegre pot excitar-nos i proporcionar-nos uns minuts de felicitat. Igual que una música suau i harmònica ens acompanya als nostres moments de relaxació i estudi o una música rítmica ens estimula mentre fem exercici.

També la música té efecte en molts dels nostres records importants. Les àrees cerebrals que s'activen amb les emocions i la música són pràcticament les mateixes. Quan el cervell percep les ones sonores, es produeixen certes reaccions psicofisiològiques. Així, responem amb emocions i aquestes provoquen alteracions fisiològiques com l'augment de la segregació de neurotransmisores i altres hormones, que actuen sobre el sistema nerviós central.

La música pot modificar els nostres ritmes fisiològics, alterar el nostre estat emocional i ser capaç de canviar la nostra actitud mental, aportant pau i harmonia. La música exerceix una poderosa influència sobre l'ésser humà a tots els nivells.


Bibliografia:

Jauset Berrocal, Jordi A. (2008). Música i neurociencia: la musicoterapia. Els seus fonaments, efectes i aplicacions terapèutiques. Barcelona: Editorial UOC.1 comentari:

  1. Hola bona nit Neus!!
    Completament d'acrod amb el que dius en aquest post, amb els meus alumnes sempre ho penso, quan necessito que es relaxing perquè estan en un nivell d'excitació molt alt els poso música tranquil.l i funciona.
    Pel que fa a les emocions i la música, estic completament d'acord amb el que dius, jo segons el meu estat d'ànim escolto una música o una altra.
    Espero que tinguis molta sort en el teu Pràcticum!!!

    ResponElimina